grupa

Nasz Salon

Forum ogólnotematyczne dla mieszkańców wszystkich osiedli.

forum | zapisani do grupy

Jak oszczędzać na emeryturę ?

Małgośka M. Odsłony: 2825

11.03.10 17:03 Cytuj

każda taka długoterminowa inwestycja jest ryzykowna

jeśli już naprawdę miała bym wpłacać 300zł miesięcznie na 3 filar to wolałabym te pieniądze odłożyć na koncie żeby sobie rosły
zawsze mogę je podjąć jeśli zaistnieje taka konieczność (np choroba)
z 2 filaru wogole nie ma takiej opcji (pieniędzy tych się nie dziedziczy, a w razie śmierci przepadają na rzecz ZUS) a z 3 trzeba się dobrze namęczyć żeby je podjąć przed czasem

Treść edytowana 1 raz (ostatnio 11.03.10 17:07 przez Małgośka M.).

Łukasz N.

11.03.10 19:16 Cytuj

Osobiście w ogóle dziwię sie, że w ogóle są chętni na III filar ??? przecieć to wbrew elemetralnej logice. Płacisz co mesiąc składku, od których fundusze pobierają sowite prowizje tylko po to aby być może jak się uda w wieku 65 lat dostać część z nich z powrotem.... w dobie gdzie można samemu inwestować bez zbędnych prowizji i w każdej chwli podejmować zgromadzony kapitał + odsetki pakowanie się w III filar jest czymś w rodzaju ubezwłasnowolnienia

Ira E.

11.03.10 19:44 Cytuj

Okazuje się ,że nie tak łatwo jest znależć pieniadze po osobie zmarłej. Może się zdarzyc ,że nikt nie wie o tych pieniądzach, akcjach przedsiębiorstw. Problemem jest odnalezienie tych przechowywanych pieniądzach. I to może kosztować .
http://www.rp.pl/artykul/7,444983_Jak_podjac_oszczednosci_po_zmarlych.html

Krzysztof C.

21.05.10 8:31 Cytuj

Przepraszam, ale chyba mylicie filary. :-)
I filar - ZUS - wiadomo
II filar - OFE - obowiązkowy dla pracujących, składkę na OFE przekazuje ZUS, pieniądze są inwestowane przez fundusze emerytalne, do odzyskania przy przejściu na emeryturę, pieniądze są dziedziczone, w przypadku śmierci jednego z małżonków drugi połowę zgromadzonych śodków otrzyma jako gotówkę a połowę jako jednostki do swojego OFE
III filar - samodzielne dobrowolne gromadzenie środków na emeryturę. W postaci zinstytucjonalizowanej przyjmuje postać IKE. oszczędzane pieniądze nie będą opodatkowane tzw podatkiem belki po wyjęciu ich po 60 roku życia, wcześniej również można nimi dysponować dowolnie, oczywiście są dziedzieczone.

Łukasz N.

21.05.10 10:17 Cytuj

ad. II filar - zabrana została możliwość dziedziczenia emerytur po osiągnięciu wieku emerytalnego. Czyl jeśli umrzesz przed przejsciem na emeryture małżonek odziedziczy a jeśli zejdziesz dzień po prześciu na emeryture cały Twój zgromadzony kapitał inkasuje państwo... i przeznacza na emerytury innych

Krzysztof C.

21.05.10 10:43 Cytuj

Reforma przewidywała coś takiego jak renta gwarantowana (nie wiem czy nie zostało to zmienione), wtedy wypłata po śmierci wykonywana jest na rzecz osoby uposażonej do końca trwania okresu gwarantowanego

Robert W.

22.05.10 7:54 Cytuj

ZUS zadba o Wasze emerytury spokojna głowa:)

Małgośka M.

23.05.10 4:00 Cytuj

środki są gromadzone na II filarze
jeśli Pan X umiera przed przejściem na emeryturę środki z jego OFE należą się osobie upoważonej (czyli tą którą wpisaliśmy w umowie) lub jeśli takiej nie wyznaczył najbliższej rodzinie w drodze sprawy sądownej z prośbą o wyznaczenie spadkobierców

jeśli Pan X stwierdzi że chce przejść na emeryturę, rentę czy wcześniejszą emeryturę środki są przekazywane do ZUS
i wtedy nie ma dziedziczenia bo to jest uznawane że Pan X kupił sobie w ZUs'ie świadczenia dożywotnie i kasa należy teraz do ZUS

i dotąd mam pewność.

tutaj juz mi brak pewności bo już jakiś czas nie mam z tym kontaktu:

jeśli Pan X umiera będąc na emeryturze to jego żona moze korzystać z jego pieniędzy z OFE w ramach emerytury małżeńskiej ale będzie ona dużo niższa (nie wspominam o dodatkowych obwarowaniach typu że od przejścia męza na emeryturę nie mogło minąć 10 lat, lub niekorzystne rozliczenia emerytur najbiedniejszych)
ale z tego co wiem z tego też mieli się wycofać więc nie wiem

Łukasz N.

24.05.10 12:03 Cytuj

Mój stan wiedzy jest taki, iż jak przejdziesz na emeryturę i umrze ci się to emerytura z OFE przepada i o to była awantura.

Tak. Na marginesie nie ma sensu rozwodzić się nad tym ponieważ i tak za te kilkanaście, kilkadziesiąt lat nie będzie miało większego znaczenia, kto ile i gdzie odłożył bo wszyscy i tak dostaniemy od państwa zasiłek emerytalny pozwalający na wegetację bez względu na to, kto ile ,,odłożył” – ponieważ nikt z nas w tym systemie nie odkłada na emeryturę tylko płaci składkę, z której wypłacane są obecnie emerytury w zamian z obietnicę państwa, iż kiedyś też mu wypłaci wg. ustalonych wskaźników. Zasada działania II filaru już została mocno ograbiona ze swoich założeń gdzie każdy miał sobie odkładać na swoim koncie ile odłoży tyle ma i może dziedziczyć przekazywać, dziedziczyć itp. Dziś już wiemy, że tak nie będzie bo dziedziczenie zostało mocno ograniczone, nie ma możliwości wypłaty całości zgromadzonego kapitału, ani nie ma gwarancji, iż zostanie wypłacony tobie cały zgromadzony kapitał ponieważ to państwo określi ile ma wypłacić z twoich zgromadzonych pieniędzy po osiągnięciu wieku emerytalnego. ( uwzględniając średni okres życia, fazy księżyca i cholera wie co jeszcze.)

Wraz jak suma zgromadzonego w OFE kapitału będzie rosnąć a dziura w ZUS nadal się powiększać , pokusa do położenia łapki przez państwo na OFE będzie rosnąć

Aby pisać na forum musisz się zalogować.