grupa

Nasz Salon

Forum ogólnotematyczne dla mieszkańców wszystkich osiedli.

forum | zapisani do grupy

działka w Ogrodzie Rodzinnym

Ciek B. Odsłony: 1296

16.02.10 7:51 Cytuj

Myslę ,że zakup takiej działki w miescie , to zawsze pewna dostawa swieżych warzyw i owoców. Do tego dobry dojazd i spokojne zajęcie, dla tych co to lubią.
I do tego miłe pracowite towarzystwo.

Darek D.

16.02.10 15:36 Cytuj

Warzywka i owoce napewno świeże, ale czy zdrowe to mam poważne wątpliwości choćby ze względu na zawartość metali ciężkich ? !!

Agata A.

16.02.10 19:24 Cytuj

a te z marketu to zdrowe??

Darek D.

17.02.10 0:29 Cytuj

A cholera wie, a tu wiem napewno, że nie.

Małgośka M.

17.02.10 9:28 Cytuj

gdybym miała się na coś zdecydować to np 100km od Warszawy
po pierwsze duzo ciszej i spokojniej a dojedziesz w ciągu 1h czy samochodem czy jakimś PKS'em
po drugie za te same pieniądze albo taniej można kupić nawet sporą działkę i stawiasz sobie domek działkowy bez fundamentu
po trzecie wybieramy sobie działkę w terenie wiejskim bo niestety Pan Darek ma rację - grunty w Warszawie (jak i przy większych miastach) są bardzo często skażone metalami ciężkimi - może nie są zagrożeniem dla ludzi albo po co je dodatkowo jeść

Mada235 L.

17.02.10 11:02 Cytuj

Uprawy ziół wystepuja w okolicach Płońska. Najbliżej Warszawy. Centrum uprawy miety jest we wsi Lisewo 7 km przed Płońskiem, od strony W-wy.

Agata A.

17.02.10 11:47 Cytuj

i o co chodzi z tymi ziołami??

Darek D.

17.02.10 12:40 Cytuj

Działkę w POD w warszawie można kupić w Wa-wie miedzy 9000-25000 z jakąś tam altanką i 300-400m pow całkowita więc kwota nie jest natyle wysoka, aby można było coś upić za miastem.Choćby nawet i 100km,bo potem prąd, woda ogrodzenie i.t.p wyjdzie sporo więcej.Tylko, że w POD bardziej chyba kwiaty, a nie jak pisałem wcześniej - warzywka i owoce, a napewno już nie żadne sałaty czy liściaste.

Mada235 L.

17.02.10 20:55 Cytuj

Przy chorobach związanych z układem oddychania , szczególnie alergiach , trzeba szukać miejsc czystych dla danej osoby. Zielarze mówili mi ,że osoby pracujące przy suszeniu ziół na polach i przy jej pakowaniu, nie mają problemów z oddychaniem w pyle , kurzu. Może to pomagać dzieciom i dorosłym. Nie jest to poparte niczym naukowym , tylko obserwacja przy pracy osób z astmą . Dlatego sądzę ,że okolice uprawy ziół mogą być szczegolnie korzystne dla astmatyków ( w skrócie ).
Mogę się mylic , gdyż to jest historia zasłyszana.
Warto poradzić się lekarza alergologa. Płońsk nie jest daleko od Warszawy, nadaje się na krótkie wypady w porze kwitniecia ziół..

http://salon.pl/forum/temat/6610/Miejsca-szcegolne-na-sobotnio---niedzielny-wypad-pod-miasto..html

Małgorzata C.

19.02.10 18:57 Cytuj

Tez nie czytalam tego artykulu od wplywie ziol na astme ale mysle ze jest chyba odwrotnie. Tzn osoby pracujace w kurzu nie maja alergii bo te z alergia nie moga tego robic. innymi slowy Tylko osoby bez alergii moga pracowac w kurzu i przy pylkach.
Z tego co slyszalam to alergie sa chorobami cywilizacyjnymi i pewnie osoba wychowana wsrod ziol nie bedzie miala alerii ale jak juz ja ma to chyba nic tu nie pomoze.
Ale to tylko moje przemyslenia

Aby pisać na forum musisz się zalogować.