Rzeczoznwaca nieruchomości?
|
|
03.02.10 18:46 Cytuj
Po rodzicach jestem współwłaścicielem starego domu pod Warszawą, który nadaje się do generalnego remontu. |
|
|
03.02.10 20:24 Cytuj
na pewno warto odświezyć dom - zawsze to podbije cenę. |
|
|
03.02.10 22:38 Cytuj Tak, Urząd Skarbowy :))). Sorki za głupi dowcip, ale nie mogłam się powstrzymać. |
|
|
04.02.10 8:11 Cytuj Musisz przygotować sie na wydatek około 2000 zł. Nie znam kogos kogo mógłbym polecić. Poszeukaj w necie. |
|
|
06.02.10 16:39 Cytuj Mniej niż 2 tys. Indywidualnie sądzę, że 800zł +Vat powinniście się zamknąć, o ile jest to w miarę typowa nieruchomość. Co do firm to jest ich sporo ale ja bym postawił raczej na rzeczoznawcę z tytułem inż. bud., który mógłby ocenić także zakres prac. |
|
|
06.02.10 18:15 Cytuj
NIe warto raczej remontować, bo koszty zainwestowane w remont nie zwrócą się w wyższej cenie. Jako ewentualny nabywca wolałabym to zrobć wg własnego uznania, albo nawet zburzyć i zbudować nowy-może to bardziej by się opłacało. |
|
|
06.02.10 19:19 Cytuj Rzeczoznawca powinien Ci podać ceny transakcyjne w okolicy porównywalnych nieruchomości, bo tylko rzeczoznawcy mają do nich dostęp.Dobrze aby jak napisał Michał był to jednocześnie architekt lub budowlaniec - tacy też są rzeczoznawcami.Wtedy kierując się swoim rozsądkiem można ustalić cenę.Co do pośrednika ? Ja mam jak najgorsze doswiadczenia ze współpracy z nimi, a czasami z konieczności korzystam z z ich usług (z rzetelnego moim zdaniem ostatnio miałem przyjemność korzystać ok. 1990r).Zaraz będzie chciał pośredniczyć w sprzedaży i pewnie za jak najmniejszą cenę.No chyba, że obiekt mało atrakcyjny to tym bardzej może go zdyskredytować. |
|
|
06.02.10 19:22 Cytuj Acha - w związku z tym, że w twojej sytuacji niepotrzebne jest sporządzenie operatu szacunkowego (dla kupującego i tak nie ma on znaczenia) usługa powinna być tańsza.Myślę, że 500-800zł powinno wystarczyć. |
Aby pisać na forum musisz się zalogować.