grupa

Nasz Salon

Forum ogólnotematyczne dla mieszkańców wszystkich osiedli.

forum | zapisani do grupy

Rzeczoznwaca nieruchomości?

Marcin M. Odsłony: 938

03.02.10 18:46 Cytuj

Po rodzicach jestem współwłaścicielem starego domu pod Warszawą, który nadaje się do generalnego remontu.
Planuje ten dom sprzedać i szukam rzeczoznawcy który doradziłby mi czy jaką cenę zażądać przy sprzedaży oraz czy warto byłoby wcześniej nieco odświeżyć dom czy lepiej zostawić remont dla potencjalnego nabywcy.

Ktoś zna taką instytucję?
Ile kosztuje taka usługa?

Ola A.

03.02.10 20:24 Cytuj

na pewno warto odświezyć dom - zawsze to podbije cenę.
zycze jak najlepszej sprzedaży

Dorota K.

03.02.10 22:38 Cytuj

Marcin M. (03.02.10 18:46):

Ktoś zna taką instytucję?
Tak, Urząd Skarbowy :))).

Sorki za głupi dowcip, ale nie mogłam się powstrzymać.

konto u.

04.02.10 8:11 Cytuj

Musisz przygotować sie na wydatek około 2000 zł. Nie znam kogos kogo mógłbym polecić. Poszeukaj w necie.

Michał M.

06.02.10 16:39 Cytuj

Mniej niż 2 tys. Indywidualnie sądzę, że 800zł +Vat powinniście się zamknąć, o ile jest to w miarę typowa nieruchomość. Co do firm to jest ich sporo ale ja bym postawił raczej na rzeczoznawcę z tytułem inż. bud., który mógłby ocenić także zakres prac.

Anna P.

06.02.10 18:15 Cytuj

NIe warto raczej remontować, bo koszty zainwestowane w remont nie zwrócą się w wyższej cenie. Jako ewentualny nabywca wolałabym to zrobć wg własnego uznania, albo nawet zburzyć i zbudować nowy-może to bardziej by się opłacało.
Rzeczoznawców majątkowych z uprawnieniami jest sporo także wystarczy się rozejrzeć. Na pewno banki dysponują listami rzeczoznawców. No i pośrednicy nieruchomości na pewno też mogą pomóc w tej kwestii.

Darek D.

06.02.10 19:19 Cytuj

Rzeczoznawca powinien Ci podać ceny transakcyjne w okolicy porównywalnych nieruchomości, bo tylko rzeczoznawcy mają do nich dostęp.Dobrze aby jak napisał Michał był to jednocześnie architekt lub budowlaniec - tacy też są rzeczoznawcami.Wtedy kierując się swoim rozsądkiem można ustalić cenę.Co do pośrednika ? Ja mam jak najgorsze doswiadczenia ze współpracy z nimi, a czasami z konieczności korzystam z z ich usług (z rzetelnego moim zdaniem ostatnio miałem przyjemność korzystać ok. 1990r).Zaraz będzie chciał pośredniczyć w sprzedaży i pewnie za jak najmniejszą cenę.No chyba, że obiekt mało atrakcyjny to tym bardzej może go zdyskredytować.

Darek D.

06.02.10 19:22 Cytuj

Acha - w związku z tym, że w twojej sytuacji niepotrzebne jest sporządzenie operatu szacunkowego (dla kupującego i tak nie ma on znaczenia) usługa powinna być tańsza.Myślę, że 500-800zł powinno wystarczyć.

Aby pisać na forum musisz się zalogować.