grupa

Nasz Salon

Forum ogólnotematyczne dla mieszkańców wszystkich osiedli.

forum | zapisani do grupy

Porównanie kosztów eksploatacji mieszkania i domu

Ciek B. Odsłony: 1320

26.01.10 20:21 Cytuj

Podobno eksploatacja domu o podobnej powierzchni jak mieszkanie, jest dużo tańsza. Może ktoś poda faktyczne koszty opłat miesięcznych/ rocznych.w tych 2 grupach.

ale o co c.

27.01.10 0:04 Cytuj

guzik prawda, jak się ma dom to trzeba cały czas dbać o niego i o otoczenie, może się tak wydawać że jest taniej, bo nie ma czynszu i takie tam, ale jak ktoś sobie przeliczy energie elektryczną, szambo lub przyłącze do kanalizacji, zakup opału-węgla, oleju, drewna, gazu, prądu, piec, ogrzewanie podłogowe konserwacje itp itd, to są jednak koszta, a zaniedbanie domu pociąga za sobą naprawdę ogromne nakłady finansowe nie wspominam już o czasie jaki na to trzeba poświęcić. moi rodzice mają ponad 200m2 dom,

Treść edytowana 1 raz (ostatnio 27.01.10 0:06 przez ale o co c.).

Ira E.

28.01.10 5:03 Cytuj

Może Twój dom rodzinny jest zbyt duży i stąd te duże koszty. Jestem przekonana ,że utrzymanie domu do 100m2 jest tańsze niz mieszkania a przynamniej podobnie. Komfort zycia jest lepszy. Niestety trzeba pracować przy domu ale to normalne. Wszędzie trzeba pracować.

Tomek Karolina K.

28.01.10 9:14 Cytuj

Pozornie koszty są niższe. Ale w czynszu mieszkaniowym płacisz zaliczki na remonty. A w domu w pewnym momencie musisz wyłożyć pełną kwotę np. wymiany dachu czy instalacji i jeżeli wczesniej nie robiło się oszczędności to jest to problem.

Tak samo jest z opłatami za gaz i wodę. W czynszu masz zaliczki, a w domu płacisz od razu sporo.

Darek D.

28.01.10 15:55 Cytuj

Sprzedałem mieszkanie 110m2za które miesięcznie z funduszem remontowym płaciliśmy ponad 1100zł miesięcznie + oczywiście gaz, elektryczność.Teraz mam segment 161m2 - stała pozycja to ochroniarz który siedzi na bramie za ok 90-100zł miesięcznie.Za to trzymam na osiedlu trzy samochody, a poprzednio parking strzeżony 2x170zł/mieś.Za gaz płacę ok 100zł na dwa miesiące w lato/ciepła woda.W zimę 500-900zł/2mies(doszło ogrzewanie) co rocznie wyszło nam ok 2200.No i woda/ścieki, śmieci co kiedyś było w czynszu ok160zł/mieś.Zamieść i odśnierzyć oczywiście muszę sam ale naprawdę warto się "poświęcić" i zamieszkać w domu.Za koszt parkingu dla 3 samochodów mam komfort i rzadnej wspólnoty, zarządu itp.Mam jędną lampę 70W nowoczesną i energooszczędną jak wszyscy na osiedlu i oszczędności wyszły nas ok 450 zł miesięcznie średnio za 160m, a nie 110.

Maciek S.

28.01.10 18:23 Cytuj

Po pierwsze 10 zł/m kw. to dużo. Wiem, że może być więcej np. w inwestycjach JWC (12 zł), ale może być także mniej ok. 7 zł/m kw. Cena utrzymania jednego miejsca garażowego w "normalnej" wspólnocie, to 60-80 zł,- (a ja jednak widze różnicę pomiędzy trzymaniem samochodu pod chmurką i pod dachem). Oczywiście, że można samemu odśnieżyć i zamieść, ale MOŻNA tego także, nie robić, czyli zlecić komuś.
Ja myślę, że nie w kosztach jest największa różnica, tylko w swobodzie przebywania (mieszkania, życia), tego nie da się przeliczyć na żadne pieniądze (choć robiąc grilla, czy imprezkę jednak trzeba brać pod uwagę sąsiadów zza ściany, czy płotu). Z drugiej strony dojeżdżałem do Warszawy z Nowej Iwicznej kilka lat i nigdy tego nie polubiłem (ani nawet nie przyzwyczaiłem). Wyobrażam sobie, że ten Twój segment nie jest jednak w "samej" Warszawie?

Treść edytowana 1 raz (ostatnio 28.01.10 18:26 przez Maciek S.).

Aby pisać na forum musisz się zalogować.