grupa

Nasz Salon

Forum ogólnotematyczne dla mieszkańców wszystkich osiedli.

forum | zapisani do grupy

Jaka podłoga?

Margeritka M. Odsłony: 8641

11.06.09 15:13 Cytuj

Chciałabym wymienić u siebie podłogi i nie wiem na jakie panele się zdecydować, twarde, miękkie, deska lita czy parkiet, a może korkowa podłoga? Czy ktoś z Was ma taką i co ładniej wygląda?
W jakim sklepie najlepiej kupować, chciałabym aby od razu mieli fachowca do montażu.

Agnieszka D.

12.06.09 16:55 Cytuj

Ja mam Deskę Barlinecką, ciemną zbliżoną do Merbau'a, ale kompletnie nie pamiętam jak się nazywa...
I jestem bardzo zadowolona.
Układa się ją na podkłąd korkowy jak zwykłe panele. Bardzo wygodne rozwiązanie.
Wcześniej miałam najzwyklejsze panele, ale jasne. Narzekałam strasznie, że jasna podłoga szybko się brudzi. I teraz mam ciemną... Ale wcale nie jest lepiej :) Też wszystko na niej widać :) Polecam więc jakiś pośredni kolor... Może dąb?

Margeritka M.

13.06.09 8:44 Cytuj

Mnie się ta podoba http://www.komfort.pl/podlogi-drewniane/info/kod/282523/PG/2/POZ/16 kolor tak jak piszesz pośredni, chyba w sam raz do salonu :)

A ten podkład korkowy to chyba bardzo dobra sprawa jest?

Agnieszka D.

13.06.09 10:51 Cytuj

Dzięki podkładowi jest podłoga jest równa, a poza tym korek wycisza, tak więc sąsiedzi nie powinni narzekać, że coś im nad głową stuka :)

A co do koloru... Na dużej powierzchni kolor wygląda zupełnie inaczej niż na takiej próbce... Tzn. wydaje się ciemniejszy ... Poniżej dodałam dwa zdjęcia:
- pierwsze to dąb, który wydaje mi się przejściowym kolorem
- drugie to schody wyłożone wybraną przez ciebie podłogą... mnie wydaje się ciemny... ale ja też mam ciemną podłogę i w sumie mi się podoba :)

Margeritka M.

15.06.09 13:30 Cytuj

Za każdą radę bardzo dziękuję :)
Mnie się ten ciemniejszy kolor bardzo podoba, taki mniej brudzący jest. Ale i ten dąb też jest ładny...sama nie wiem tyle tego jest :)
Jeśli chodzi o korek, to na hałasujące dzieci sąsiadów byłoby wręcz idealne wyjście :) Muszę zaciągnąć męża do Komfortu.

Maciek S.

15.06.09 14:42 Cytuj

Najbardziej upierdliwy jest kurz, który oczywiście bardziej widoczny jest na ciemnej podłodze (bo ze swojej natury zwykle jest jasno szary). Korek odizoluje raczej Ciebie od sasiadów niż sąsiadów od Ciebie (niby to to samo, ale niekoniecznie). Jam mam dąb czerwony w postaci parkietu ułożonego dośc fikuśnie - lubię go i sprawdza się "w praniu", a nie jest taki nudny jak zwykły dąb :))
To wszystko zależy jakie planujesz meble, jak pada światło, czy pomieszczenia duże czy małe. Kolor wybrany przez Ciebie jest bardzo oryginalny...zalatuje egzotyką (mnie się podoba), ale mop przygotuj sobie na stałe :))

Margeritka M.

17.06.09 9:38 Cytuj

Z kurzem to sobie poradzę, myślę, że nie będzie tak źle, grunt aby położyć te panele dobrze, żeby szpar nie było tak jak u mojej sąsiadki. Chciałbym mieć dobrego fachowca, ale skąd go wziąć? :)

Maciek S.

17.06.09 14:57 Cytuj

Niestety jeżeli chodzi o panele i deskę barlinecką to uchodzą one za bardzo łatwy kawałek pracy w wykończeniówce i każdy lapeciarz uważa, ze umie, no bo "nie ma problemu, będzie pan zadowolony"...a potem dramat, a że większość okresów gwarancji jaką udzielają firmy to "gwarancje wzięcia pieniędzy", to weź koniecznie kogoś kogo pracę można gdzieś zobaczyć, albo firmę rekomendowaną przez sklep sprzedający materiał. Podłoga (jak hydraulika) może zepsuć całe wrażenie, gdy coś wyjdzie nie tak. Ja mogę polecić tylko kogoś od parkietu, a do paneli tylko "złote rączki".

Margeritka M.

18.06.09 13:47 Cytuj

No właśnie. To chyba Panów z Komfortu wezmę, bo tam sobie upatrzyłam panele, wtedy z montażem jest taniej, chyba 12%...i na raty można sobie rozłożyć :)

Maciej W.

07.07.09 12:18 Cytuj

dokładnie jest o 12% taniej a i sam montaż niedrogo wychodz - a raty możesz na wszystko wziąc

Aby pisać na forum musisz się zalogować.