grupa

Nasz Salon

Forum ogólnotematyczne dla mieszkańców wszystkich osiedli.

forum | zapisani do grupy

Płyta indukcyjna czy ceramiczna?

Tomek S. Odsłony: 1158

09.01.12 14:22 Cytuj

Indukcyjna. Wprawdzie trzeba się trochę przestawić (ja przeszedłem z gazu i początki były hmmm ciekawe :) ) ale generalnie jest to rozwiązanie bardzo przyjemne.
__
http://www.sky4fly.net/

Ola M.

09.01.12 15:13 Cytuj

Jak się sprawdza indukcja na instalacji 230V?

Ryszard K.

09.01.12 15:36 Cytuj

Ja używam Mastercook i też jestem zadowolony. Jeśli chodzi o instalację 230 to wiem tylko teoretycznie - ponieważ używam zasilania trójfazowego. Ogólnie z zaislaniem na 230 jest problem gdy chce się używać wszystkich palników(pól) na maksymalną moc (na ogół oznacza to funkcję boost - czyli szybkiego gotowania). Problem polega na tym że nie wszystkie pola mogą działać z największą mocą - co oznacz tylko tyle że mogą działać na przykład 2. Tu już wypadałoby zajrzeć do instrukcji poszczególnych płyt. W sumie nigdy nie korzystałem z takiej funkcji na wszystkich polach więc "teoretycznie" nie powinno byc żadnego problemu.

Daniel M.

09.01.12 16:00 Cytuj

Ja też zdecydowanie polecam indukcję. Posiadam BOSCHa, na pewno nie najtańszą wersję, ale jestem mega zadowolony. Wszystkie superlatywy podane przez poprzedników - potwierdzam. A różnica w cenie garnków, o ile w ogóle jest, to chyba niezauważalna.
Pozdrawiam.

Arek M.

09.01.12 19:58 Cytuj

Jesteśmy użytkownikami indukcji i jesteśmy mega zadowoleni. Cena nie jest już tak zabójcza jak kiedyś, garnki i patelnie też nie są w abstrakcyjnych cenach, rachunek za prąd nie zabija, komórki nie szaleją. Co do rozrusznika serca się nie wypowiemy bo nie stosujemy...:) jeszcze. Instalacja 230V w zupełności wystarcza na nasze potrzeby. Polecamy!!!

Robert M.

09.01.12 20:51 Cytuj

Ludzie, mity o wysokich cenach garnków, włóżcie między bajki. To prawda, tak było, ale dawno temu. W Ikei najtańszy zestaw, składający się z dwóch rondli i jednego garnka, można kupić za 30 zł. Fakt, są one kiepskie, tzn. cienkie, ale niczemu to nie przeszkadza. Używam (praktycznie codziennie) ich już od trzech lat i nie zauważyłem, żeby im czegoś brakowało.
Fakt faktem, indukcja "żre" dużo prądu, ale w porównaniu do innych wynalazków tego typu, jest jak najbardziej energooszczędna, więc nawet się nie ma nad czym zastanawiać.
Użytkuję (z powodzeniem) płytę Fagora (dawny Mastercook) i naprawdę nie mogę narzekać. Rzeczywiście, płyta taka podłączona do 230V nie pociągnie wszystkich palników na maksa, ale kto tak gotuje, ciekaw jestem?
Kupując płytę Fagora, kupiłem również piekarnik, oraz okap i zmywarkę, więc nie dość, że uzyskałem całkiem niezły rabat, to jeszcze Fagor robi "konkursy", że po nadesłaniu do nich kopii Fa VAT wraz z kopią gwarancji, odsyłają różne rzeczy, najczęściej są to naczynia Fagora, oczywiście do indukcji:-) Mnie przysłali całkiem fajny komplet garnków (takie same chodziły na alledrogo po 280 zł) i dosyć duży szybkowar, który sprzedawcy wyceniali na 130 zł.
Rozrusznika nie posiadam, a nie wiem, co mogłaby robić karta bankomatowa na płycie... Chyba, że ktoś ma przepisy w takiej formie:-)

Treść edytowana 1 raz (ostatnio 09.01.12 20:53 przez Robert M.).

Marek K.

06.02.12 14:58 Cytuj

Witam,
co do płyt indukcyjnych to lepiej kupić nie z najtańszych bo sa one na starych cewkach indukcyjnych przez co sa głośniejsze i wolniejsze.Warto tez kupić sobie płytę bez narysowanych pól są krzyzyki bo wtedy mozna postawic garnek w dowolnym miejscu żeby tylko trochę wyszedł krawędzią za którąś kreskę z krzyżyka (np.Electrolux,AEG).Co do 230 v to tylko będą działały na maxa 2 pola ale trzeba tez zobaczyć jaka jest gr.kabla w scianie bo wszystkie pola w płycie maja ok 7-8 kw więc zeby nie uszkodzić instalacji elektrycznej (potrzebne sa 2 fazy nie siła!).Co do garnków to muszą być ferromagnetyczne czyli musi sie do nich przyklejać magnes i będą działały.

Marek K.

06.02.12 15:01 Cytuj

acha jeszcze co do pola magnetycznego nowe płyty (z nowymi cewkami )nie emitują już pola na zewnątrz czyli nawet z rozrusznikiem serca można ich uzywać

Aby pisać na forum musisz się zalogować.