grupa

Nasz Salon

Forum ogólnotematyczne dla mieszkańców wszystkich osiedli.

forum | zapisani do grupy

Eksperci radzą wstrzymać się z kupnem mieszkania.

Ewa J. Odsłony: 1862

12.12.11 11:33 Cytuj

Zamieszczam link do artykułu, który może zainteresować wszystkich poszukujących mieszkania do kupna :)

http://nieruchomosci.dziennik.pl/artykuly/370554,analitycy-mieszkanie-pod-choinke-tak-ale-za-rok.html

Robert W.

12.12.11 12:42 Cytuj

Ameryki nie odkryli ci pseudo-fachowcy

dodam, że ci sami "eksperci" w 2007 roku przewidywali, że w 2012 roku średnia cena metra w Warszawie to będzie jakieś minimum 12 a może nawet 15 tysięcy.

2013 to będzie dobry rok:)

Krzysiek N.

12.12.11 17:38 Cytuj

musztarda po obiedzie...

Dorota Z.

12.12.11 18:45 Cytuj

Dokładnie, musztarda po obiedzie. Choć nie wydaje mi się, aby ceny mieszkań aż tak spadły...

Robert W.

12.12.11 19:28 Cytuj

spadną jeszcze a jeśli do tego doliczysz "wartość pieniądza" to spokojnie okaże się, że realnie wrócą do cen z 2006 roku

Seweryn D.

27.12.11 23:14 Cytuj

Rynek nieruchomości jest mocno powiązany z rynkiem kredytów hipotecznych, te po nowym roku będzie trudniej otrzymać, oraz zmaleją ich kwoty. Wniosek? Ceny spadną ;) a co do pułapu spadku tych cen to trzeba analizować każdy z lokalnych rynków jedynie pod kontem nieruchomości na nim występujących i ich rodzaju, tego typu analizy nic nie wnoszą.

Krzysiek N.

29.12.11 22:46 Cytuj

od razu mi lepiej :)

_M& J.

30.12.11 0:29 Cytuj

Czytałem dużo takich artykułów i przez to 3 lata czekałem z zakupem. Stracony czas.
Ceny spadają ale w na obrzeżach Warszawy lub innych mniejszych miastach. Prawda jest taka ze ceny w dobrych lokalizacjach trzymają się na stałym poziomie. Można liczyć na kilku procentowe upusty.
Jesli mieszkania przestaną się sprzedawać to deweloperzy będą je wykańczać na własny koszt i wynajmować a to jest najlepsze rozwiązanie gdy maleje popyt na mieszkania.
Co do kredytów to nie nie martwmy się że będą trudno dostępne. Ci co mają dostać dostaną a banki zrobią wszystko aby kredyty się sprzedawały bo to jak do tej pory najbardziej zyskowny produkt.

Marta M.

30.12.11 10:49 Cytuj

te wszystkie nowinki o spadku cen mnie smieszą, wystarczy wejsc na portale typu gratka, nieruchomości metrohouse i ciekawe mieszkania w dobrych lokalizacjach nighdy nie tracą na wartości a cena kawalerek to nawet wzrosła

Robert M.

30.12.11 10:54 Cytuj

Zgadza się. Mieszkania i owszem, potaniały, ale najbardziej te z 16 tys. za metr kw. na 12 tys., co dalej jest zawrotną kwotą, przynajmniej dla mnie.
Sam też trochę czekałem na spadki, ale w końcu przejrzałem na oczy i kupiłem. Na dzień dzisiejszy, nie kupiłbym tego mieszkania, które chciałem (i kupiłem), bo byłoby już sprzedane, a 'gorsze' mieszkania Developer posprzedawał i to za troszkę wyższą cenę. Do tego kredyt-dzisiaj już bym takiego nie dostał.

Aby pisać na forum musisz się zalogować.