BRAKI - JW nie wywiązało się z umowy

Michał i Aga L. Odsłony: 5320

08.07.10 23:25 Cytuj

Szanowni Sąsiedzi
Z uwagi na ostatnie wydarzenia na budowie uważam, że przyda nam się temat związany tylko i wyłącznie z niewywiązaniem się z umowy przez JW.
Sprawa jest prosta - jeśli ktokolwiek z nas nie wypełni jakiegokolwiek punktu umowy wówczas JW będzie egzekwować wszystko co tylko się da (oczywiście dorzucając stosowne kary itd...). Dlatego też nasz skromna 300 mieszkaniowa grupa powinna zawalczyć o swoje prawa.
Proponuję wypisać tutaj wszystkie braki oraz niedociągnięcia, a następnie wyegzekwować wszystko od JW - stworzymy stosowną listę, zbierzemy podpisy wszystkich mieszkańców i zawalczymy o swoje.

A więc:
Zgodnie z załącznikiem nr.1 do naszej umowy:
TEREN OSIEDLA:
- Teren ogrodzony po obrysie działki z dwiema bramami: wjazdową i wyjazdową, oraz furtkami dla wstępu pieszego na teren osiedla
-dwa place zabaw: dla dzieci starszych i dzieci młodszych

PONIEWAŻ JW ZMNIEJSZYŁO TEREN OSIEDLA (OGRODZENIE MIAŁO STAĆ TAM GDZIE OGRODZENIE BUDOWY - SPOWODOWAŁO TO, ŻE NIE MA DRUGIEJ BRAMY WJAZDOWEJ ORAZ NIE MA DRUGIEGO PLACU ZABAW) - proszę o informacje kto jeszcze ma taki zapis w swojej umowie, ponieważ nie wszyscy mają takie informacje, a pod względem prawnym osoby z takim zapisem w umowie będą miały najlepsze argumenty.
Niestety jeśli sytuacja z ogrodzeniem pozostanie taka jak obecnie wówczas JW zasieje trawkę za ogrodzeniem i będziemy mieli codzienne wycieczki z pobliskich slumsów pod naszymi oknami.........

Zauważone niezgodności:
- wokół niektórych bloków ułożone są płyty chodnikowe, a wokół niektórych kamyczki...... jak powinno być?
- kałuże w garażach i komórkach lokatorskich (od wielkiej ulewy minęło już kilka tygodni)
- stan tynków w garażach pozostawia wiele do życzenia
- szara lampa........ zostanie wymieniona?
- ogrodzenia ogródków - jak Państwo macie zapisane ogrodzenia w umowach?

Ponadto abyśmy uzyskali jak najszybciej ciepłą wodę musimy monitorować w JW. A więc proponuję stworzyć listę "chętnych" i zostawić ją np. u ochroniarzy (są obecni 24h, a więc jest pewność, że każdy będzie mógł się dopisać, a raczej nie będzie problemu, żeby takowa lista się u nic znalazła).
Jeśli zgadzacie się Państwo na takie rozwiązanie przygotuję taką listę.

Pozdrawiam
Michał

Treść edytowana 1 raz (ostatnio 08.07.10 23:26 przez Michał i Aga L.).

Renata M.

09.07.10 0:40 Cytuj

Witam,

ja jak najbardziej zgadzam sie z propozycja. Na osiedlu jestem czesto zatem podpisze sie na liscie. Prosze dac znac od kiedy mozna sie o nia dowiadywac.

Pozdrawiam

Marta S.

09.07.10 7:52 Cytuj

My również się przyłączamy i dopiszemy do listy.

Jeśli chodzi o listę "braków i niedoróbek":

- ułożenie kostki na chodnikach i na uliczce osiedlowej, w wielu miejscach porobiły się już garby i doliny, które będą się sukcesywnie powiększać (szczególnie po jesieni i zimie, jeśli to nie zostanie poprawione);
- brud i syf na klatkach (o dziurach w ścianach nie wspomnę), koniecznie wymagają porobienia poprawek i ponownego malowania;
- roślinność przed blokami K9 i K10 od strony wejść do klatek również powinna się pojawić (skoro jest przed innymi blokami, to czemu tam zabrakło);
- najwyższy czas zacząć wymagać od Panów z ochrony (a przynajmniej niektórych), żeby wzięli się do pracy i robili to za co jest im płacone, czyli np. pilnowali robotników szwendających się po osiedlu, którzy robią syf i skracają sobie drogę do swoich baraków przez płot niszcząc go;
- może to drobiazg niewarty uwagi, ale czy zwrócił ktoś uwagę, ile po całym osiedlu (na kostce i terenach zielonych) wala się petów od papierosów, rozumiem że budowlańcy palą, ale może czas wreszcie pogonić kogo trzeba, żeby przestano traktować "nasz" teren jako śmietnik (co gorsza na klatkach również jest sporo takich niespodzianek).

Podejrzewam, że trochę się tego uzbiera, jak każdy dopisze coś od siebie. Jestem tylko ciekaw, ile z tych rzeczy zostanie przez JW poprawione.

Treść edytowana 1 raz (ostatnio 09.07.10 7:53 przez Marta S.).

Maciek M.

09.07.10 10:20 Cytuj

Michał i Aga L. (08.07.10 23:25):

A więc:
Zgodnie z załącznikiem nr.1 do naszej umowy:
TEREN OSIEDLA:
- Teren ogrodzony po obrysie działki z dwiema bramami: wjazdową i wyjazdową, oraz furtkami dla wstępu pieszego na teren osiedla

Michał
Mam taki zapis w umowie, chętnie powalczę wspólnie.Oczywiście zgadzam się ze wszystkimi wypowiedziami powyżej.
Od siebie dodam, że moim zdaniem jest za mało ziemi w ogródkach, a tak która jest tworzy góry i doliny, jest bardzo nierówna.

PS.To co- jutro o 10 spotykamy się i podpisujemy zbiorowo takie żądanie?

Michał i Aga L.

09.07.10 11:17 Cytuj

Uważam, że powinniśmy walczyć o swoje. Po pierwsze walczmy o to co mamy zapisane w umowie - największe szanse powodzenia. Tak jak pisałem JW egzekwuje każdy zapis umowy od nas, a więc my zróbmy to samo.

Postaram się dzisiaj stworzyć 2 listy:
- chętnych na podłączenie ciepłej wody
- prośba o wywiązanie się przez JW z zapisów z umów (TEREN OSIEDLA:
-dwa place zabaw: dla dzieci starszych i dzieci młodszych), a więc poszerzenie terenu osiedla i stworzenie drugiego DUŻEO placu zabaw.

Pozdrawiam
Michał

Anna W.

09.07.10 11:23 Cytuj

ja tez chetnie podpisze. zalezy mi zwłaszcza na placu zabaw.chyba kazdy rodzic podziela moje zdanie. to co zrobili to zenada.
rozumiem ze od jutra bedzie mozna podpisywać u ochrony tak??

Klaudia K.

09.07.10 11:32 Cytuj

mam ten sam zapis w umowie, załącznik 1, Teren Osiedla :
Teren ogrodzony po obrysie działki z dwiema bramami: wjazdową i wyjazdową, oraz furtkami dla wstępu pieszego na teren osiedla
-dwa place zabaw: dla dzieci starszych i dzieci młodszych,

ps. nie jestem pewna ale podejrzewam, ze jesli chodzi o bramy to sa to te do parkingu podziemnego.....

ps2. czy jutro jest spotkanie?

pzdr. klaudia

Michał i Aga L.

09.07.10 11:42 Cytuj

Poniżej zamieszczam treść petycji do podpisu odnośnie nieprawidłowości z umowy ( z uwagi na fakt, że nie jestem prawnikiem proszę o stosowne uwagi/korektę)

Do: Zarząd J.W. Construction Holding S.A. ul. Radzymińska 326
05-091 Ząbki k/Warszawy

WEZWANIE DO WYPEŁNIENIA ZOBOWIĄZAŃ
Obecnie na terenie Bursztynowego Osiedla przy ul. Korkowej w Warszawie dobiegają końca prace budowlane. W związku z zauważonymi niezgodnościami na wybudowanym osiedlu, my, niżej podpisani mieszkańcy Bursztynowego Osiedla przy ul. Korkowej w Warszawie wzywamy J.W. Construction do wywiązania się ze zobowiązań wynikających z podpisanych umów zakupu lokali mieszkalnych na wspomnianym osiedlu, w szczególności do realizacji następujących postanowień umowy:
Załącznik nr 1:
TEREN OSIEDLA:
Dowód:
Obecnie na terenie osiedla znajduje się jedna brama spełniająca funkcję bramy wjazdowej i wyjazdowej, a także jeden plac zabaw – nieprzystosowany do ilości dzieci na 300 mieszkaniowym osiedlu. Wymienione nieprawidłowości wynikają ze zmniejszenia terenu osiedla w stosunku do wersji pierwotnej, dlatego też wzywamy J.W. Construction do przesunięcia ogrodzenia osiedla w miejsce obecnego ogrodzenia budowlanego, dodanie drugiej bramy wjazdowej wraz z wykonaniem niezbędnej drogi oraz utworzenie drugiego placu zabaw dla dzieci.

Pozdrawiam Michał

Michał i Aga L.

09.07.10 11:47 Cytuj

Pod każdą klatką miała być wózkownia.
Okazuje się, że JW zamienia wózkownie na dodatkowe piwnice......................
eh

Klaudia K.

09.07.10 11:54 Cytuj

gdzie i kiedy mozna sie podpisac?

Aby pisać na forum musisz się zalogować.