grupa

Nasz Salon

Forum ogólnotematyczne dla mieszkańców wszystkich osiedli.

forum | zapisani do grupy

upał w mieszkaniu.

Zosia S. Odsłony: 2069

22.07.10 17:19 Cytuj

jak sobie radzicie z upałami w mieszkaniu ? Na forum domoklika ktoś zastanawia się nad klimatyzacją w mieszkaniu - wiecie jakie są tego koszty ? A może nie opłaca się mimo wszystko w naszym klimacie inwestować klimę i wystarczy dobry wiatrak ?

ktoś z Salonowiczów ma klimę ? jakie są koszty utrzymania tego w ciągu roku ?

Darek D.

23.07.10 22:16 Cytuj

Finansowo to opłaca się tylko wtedy gdy się pracuje w mieszkaniu.Wtedy zarobi na siebie.Ale za komfort też przecież trzeba zapłacić.Koszty 2500-4000 z montarzem (jeden split) potem 2 przeglądy w roku po 100-200zł + prąd (zależnie od uzycia).U mnie chodziła w 2005r tak jak teraz następne lata sporadycznie, w zeszłym włączyłem ze 3-4 razy, a przeglądy i tak musiałem zrobić(5-cio letnia gwarancja).

Krystyna M.

24.07.10 22:46 Cytuj

klimatyzacja jest błogosławieństwem w takie upały. Ja za klimę z 2 splitami zapłaciłam 8 tys. ( mitsubishi ). Nie wiem ile zapłacę za prąd ( powiem więcej, w ogóle mnie to dzisiaj nie spędza snu z oczu )- klime wybierałam mając na względzie - jakość, pobór prądu i głośność pracy.Jestem ogromnie zadowolona ze swojej decyzji.Po pracy wracam do domu, włączam klimę w sypialniach i wiem,że żyję.
Jeśli masz już urządzone mieszkanie, założenie klimatyzacji wiąże się z ogromnym kuciem, radzę założyć klimę przed urządzeniem mieszkania lub przy okazji gruntownego remontu.

A. A. A.

25.07.10 0:40 Cytuj

Ciekawe co to będzie za życie, gdy wykończy Pani zupełnie swoje zatoki.

Darek D.

25.07.10 9:10 Cytuj

Ja założyłem klimę w 2005r i przy rozzsądnym używaniu,(2 splity ten w sypialni miał zmieniane położenie gdyż za bardzo dawał na łóżko) odgrzybianiu jakoś nikt z naszej 4-ro osobowej rodziny nie chorował.A szwagier nie włączał klimy w samochodzie (bo niezdrowa) dostał porażenia nerwu twarzowego, bo tak się więtrzył.Tylko powtarzam rozsądnie używać t.zn. maxymalnie 8 stopni mniej niż na zewnątrz,a nie 18.

Krystyna M.

27.07.10 22:42 Cytuj

A. A. A. (25.07.10 0:40):
Ciekawe co to będzie za życie, gdy wykończy Pani zupełnie swoje zatoki.
A dlaczego mam wykończyć swoje zatoki. Co to za przesądy!
Klimatyzację należy co pół roku czyścić, różnica temp., tak jak powiedział przedmówca, nie może być większa niż 6-8 stopni między wnętrzem a temp. na zewnątrz.
Uważa Pan,że ludzie żyjący w Ameryce Południowej, Afryce ( RPA ), Europie Południowej i Ameryce Północnej są ciągle chorzy?!To stereotyp nie mający nic wspólnego z rzeczywistością lub tzw. mechanizm słodkiej cytryny, czyli racjonalizowania niekorzystnej sytuacji ( cierpienia z powodu upałów ).Pozdrawiam z klimatyzowanego wnętrza - Zdrowa.

Zosia S.

28.07.10 18:01 Cytuj

tez myślę, że z tymi chorymi zatokami to lekka przesada, choć znam osoby, które narzekają na zdrowie, zwalając winę na klimę - może faktycznie wiąże się to z nieodpowiedzialnym użytkowaniem.

odkąd upały ustały klima nie wydaje się już tak konieczna, aż do kolejnych upalnych dni :)

nie mam klimatyzacji w samochodzie, czasem jest ciężko ale generalnie jeszcze się trzymam. nerwy też raczej OK, chyba że utknę w korku, wtedy faktycznie jakby trochę gorzej ;)

Alina K.

28.07.10 23:58 Cytuj

Mozna tez miec klimatyzacje bez ogromnego kucia, taka przenosna (na ok. 10-20 m2) akurat do sypialni. Wystawic skrzynke za okno czy balkon i na te kilka czy kilkadziesiat dni upalów wystarczy.

Robert M.

02.08.10 19:24 Cytuj

Kupiłem tego typu klimatyzator podczas pierwszej fali upałów i teraz czekam tylko na upały:-) Klimatyzator trochę szumi, ale chłód jaki daje, jest najlepszą nagrodą. Klimatyzator stoi w sypialni, która jest na cieplejszej stronie świata i idealnie się nadaje do takiego pomieszczenia. Wiadomo, że nie schłodzi do 16 stopni, jednak przy takiej temperaturze miałbym już szron na zębach i wisiałyby mi sople z nosa:-)

P S.

04.08.10 11:25 Cytuj

Robert a jak sobie poradziłeś z odprowadzaniem ciepłego powietrza z klimatyzatora? Przez okno czy do kratki wentylacyjnej?

Aby pisać na forum musisz się zalogować.