grupa

Nasz Salon

Forum ogólnotematyczne dla mieszkańców wszystkich osiedli.

forum | zapisani do grupy

PĘKNIĘCIA ŚCIAN

Arek T. Odsłony: 1183

18.02.10 21:01 Cytuj

Drodzy Mieszkańcy inwestycji Giełdowa,
Odbieram mieszkanie w budynku B-II etap inwestycji (ten najwyższy 17-piętrowiec). Ściany są totalnie popękane od szczelin mikroskopijnych po 2-3 milimetrowe, pionowo, poziomo i ukośnie. Pan inspektor budowlany z ramienia caa oraz przedstawiciel wykonawcy (mitex) tłumaczą to osiadaniem budynku i proponują "gliglanie" akrylem, a w miejscu dużych pęknięć dylatacje. Sam jestem "dylatantem", ale według mnie, pęknięcia powrócą w przeciągu kilku tygodni i problem nie jest w osiadaniu ale błędnym projekcie. Oczywiście mieszkania nie odebrałem. Czy kogoś takie poważne wady już spotkały w budynku B przy odbiorach? Równie cenię i dziękuję za głosy mieszkańców z budynku A - I etap inwestycji. W jaki sposób wady zostawały usunięte, czy problem pęknięć i rys pojawiał się po ich usunięciu. Jak caa zachowywało się w takich przypadkach w okresie rękojmi?
Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Dariusz Ł.

19.02.10 11:17 Cytuj

Być może to kiepski beton. Osiadanie pewnie też. Rozumiem ze spekane są ściany nośne.... to juz raczej nie żarty. Zwłaszcza przy takich wysokosciowcach
pozdr

Witek S.

01.03.10 9:24 Cytuj

Tu chyba potrzebny jest doswiadczony inżynier.

Tomasz R.

19.04.10 1:50 Cytuj

Panie Arku jest to dla mnie dość paląca kwestia, bo czekają mnie niebawem ważkie decyzje w kwestii elewacji zarówno wewnętrznych [choć to dość ułomne pojęcie], jak i zewnętrznych, toteż ciekaw jestem czego tam użyli [jakie systemy/tynki/farby], gdyż poszerzy to moje spojrzenie na zagadnienie.

Chyba, że ktoś z Państwa ma jakieś doświadczenia w tym zakresie i coś sam z siebie doradzi, bo bardzo chciałbym uniknąć, a przynajmniej możliwie odłożyć w czasie pękanie i zabrudzenie elewacji...

Aby pisać na forum musisz się zalogować.