Mam zamiar kupić tu mieszkanie - pytania do mieszkańców
|
|
15.06.09 21:13 Cytuj
Treść tego postu jest dostępna publicznie, tak aby osoby planujące zakup mieszkania i poszukujące informacji o inwestycji nie były zmuszone rejestrować się jako mieszkańcy Capital Art Apartments. |
|
|
13.09.09 18:31 Cytuj
Jestem zainteresowany zakupem mieszkania na osiedlu Giełdowa. Szczególnie z etapu I. Szukam mieszkania 3-pok. |
|
|
04.01.10 15:26 Cytuj
Podejmując decyzję o zakupie, proszę sprawdzić akustykę ścian i stropów oraz pracę wentylatorów wewnątrz lokalu i na zewnątrz czy to Panu odpowiada. |
|
|
06.01.10 22:21 Cytuj
przeniesiony Maciej K. (27.12.09 20:29): Witam, mocno zastanawiam się nad zakupem mieszkania w etapie III. Rozmawiam oczywiście z developerem i widzę jakie są oferty w serwisach ogloszeniowych. Standard developera za mieszkanie ok 45-50m2 to 10k za metr. Czy ktoś z Was może podzielić się ceną z ostatnich miesięcy? Jakie rabaty wynegcjowaliście? Z góry dziękuję Pawel Michał K. (28.12.09 16:30): Pamiętam, jak wiosną znajomy dzwonił do dewelopera i pytał o ceny za mieszkanie 2-pokojowe to oferta kształtowała się w przedziale PLN 9k - 10k / m2. Wszystko zależy od metrażu i kondygnacji. Wydaje mi się, że coraz trudniej będzie o rabaty. Dobre lokalizacje skutecznie bronią się przez kryzysową korektą cenową. A walory inwestycyjne naszej lokalizacji wzrastają. W sąsiedztwie krystalizuje się coraz więcej projektów biurowych. A za niecałe 4 lata w naszej okolicy powstanie stacja metra. A propos metra, od wiosny 2010 czeka nas ponad trzyletni okres zamknięcia ulicy Prostej. Do centrum będziemy jeździli głównie przez Grzybowską :( |
|
|
19.01.10 12:20 Cytuj
Kupię mieszkanie 2 pokojowe, bezpośrednio. Piętro wyższe niż 1. Nie od strony ulicy Giełdowej. |
|
|
23.01.10 12:56 Cytuj
przenisiony Asia B. (21.01.10 16:16): Witam wszystkich i dziękuję za przyjęcie mnie na forum w poczet mieszkańców :)Planuję zakup mieszkania w etapie II. Mieszkanie mieści się na parterze i przynależy do niego taras. Mam jednak wątpliwości odnośnie harmonogramu wpłat. Zgodnie z wzorem umowy przedwstępnej 100 % ma zostać wpłacone przed podpisaniem aktu notarialnego przeniesienia własności. Problem w tym, że zgodnie z umową przedwstępną deweloper ma termin na podpisanie aktu do 30.09.2011 r. Przez prawie rok sytuacja finansowa dewelopera może diametralnie się zmienić - stąd moje obawy. Z umowy wynika nadto, iż rachunek, na który wpłacane są poszczególne transze jest obciążony zastawem rejestrowym Banku, który udzielił pożyczki na rzecz dewelopera. Zaproponowałam deweloperowi rachunek powierniczy - nie dostałam jednak jeszcze odpowiedzi. Czy ktoś z Państwa ma może jakieś sugestie albo doświadczenie w tym temacie? Pozdrawiam JB Łukasz K. (21.01.10 18:00): Rachunek powierniczy niczego nie załatwi jeśli jego umowa jest kiepsko skonstruowana - ostatni przykład tutaj:http://szczecin.gazeta.pl/szczecin/1,97875,7468859,Mierzyn__pieniadze_przepadly__mieszkan_nie_ma.html Jeśli miałbym wpłacić 100% i czekać tyle na ostateczny akt to już wolałbym podpisać umowę przyżeczenia zbycia mieszkania w formie aktu notarialnego z wpisaniem mojego roszczenia o wydanie lokalu do hipoteki. CAA to praktykuje, choć zawsze to kilka tys. PLN więcej wydane. Pytanie czy warto trochę więcej zapłacić i mieć spokój o te pozostałe kilkaset tys. PLN... Poza tym lepiej nastaw się, że jednak ten akt notarialny nie będzie na czas czyli na 30.09.2011... Pozdrawiam, Asia B. (21.01.10 20:00): Dziękuję bardzo za odpowiedź.No tak... słuszna uwaga z tym rachunkiem powierniczym. Zauważyła, że błędnie wpisałam gdyż to co miałabym podpisać z deweloperem nie jest nawet umową przedwstępną tylko umową zobowiązującą do wybudowania i przeniesienia własności lokalu. W sumie wniosek w KW roszczenia o wydanie - też nie jest wystarczającym zabezpieczeniem w obliczu upadłości. Też wydaje mi się, iż wbrew zapewnieniom dewelopera - podpisanie aktów ostatecznych nie nastąpi wcześniej - myślę, że dążą do wydzielenia każdego budynku w osobną działkę gruntu - a to wymaga trochę czasu... Tak czy inaczej bardzo jeszcze raz dziękuję. Pewnie zdecyduję się na inną inwestycję, a szkoda bo fajni mieszkańcy! |
|
|
27.01.10 17:07 Cytuj
Witam, |
|
|
10.06.10 21:58 Cytuj
Proszę o informację czy własciciele mieszkań w budynku A maja akty notarialne i jaka jest stawka opłat za metr kwadratowy i co wchodzi w jeje skład |
|
|
29.08.10 20:28 Cytuj
Cytuję: Treść edytowana 1 raz (ostatnio 29.08.10 20:29 przez Anna K.).
|
|
|
01.09.10 10:04 Cytuj Nie wiem jakie są normy, ale moim zdaniem akustyczność mieszkań faktycznie odbiega od oczekiwań... |
Aby pisać na forum musisz się zalogować.