Mam zamiar kupić tu mieszkanie - pytania do mieszkańców

Krzysztof H. Odsłony: 3950

15.06.09 21:13 Cytuj

Treść tego postu jest dostępna publicznie, tak aby osoby planujące zakup mieszkania i poszukujące informacji o inwestycji nie były zmuszone rejestrować się jako mieszkańcy Capital Art Apartments.

Wszystkich potencjalnych chętnych zapraszamy!

Mieszkancy.
:)

Gregg M.

13.09.09 18:31 Cytuj

Jestem zainteresowany zakupem mieszkania na osiedlu Giełdowa. Szczególnie z etapu I. Szukam mieszkania 3-pok.

Zainteresowanych proszę o kontakt pod adresem mailowym: gregggregg@interia.pl

Beata T T.

04.01.10 15:26 Cytuj

Podejmując decyzję o zakupie, proszę sprawdzić akustykę ścian i stropów oraz pracę wentylatorów wewnątrz lokalu i na zewnątrz czy to Panu odpowiada.

Krzysztof H.

06.01.10 22:21 Cytuj

przeniesiony

Maciej K. (27.12.09 20:29):
Witam,
mocno zastanawiam się nad zakupem mieszkania w etapie III. Rozmawiam oczywiście z developerem i widzę jakie są oferty w serwisach ogloszeniowych. Standard developera za mieszkanie ok 45-50m2 to 10k za metr. Czy ktoś z Was może podzielić się ceną z ostatnich miesięcy? Jakie rabaty wynegcjowaliście?

Z góry dziękuję
Pawel
Michał K. (28.12.09 16:30):
Pamiętam, jak wiosną znajomy dzwonił do dewelopera i pytał o ceny za mieszkanie 2-pokojowe to oferta kształtowała się w przedziale PLN 9k - 10k / m2. Wszystko zależy od metrażu i kondygnacji. Wydaje mi się, że coraz trudniej będzie o rabaty. Dobre lokalizacje skutecznie bronią się przez kryzysową korektą cenową. A walory inwestycyjne naszej lokalizacji wzrastają. W sąsiedztwie krystalizuje się coraz więcej projektów biurowych. A za niecałe 4 lata w naszej okolicy powstanie stacja metra. A propos metra, od wiosny 2010 czeka nas ponad trzyletni okres zamknięcia ulicy Prostej. Do centrum będziemy jeździli głównie przez Grzybowską :(

Maciej K.

19.01.10 12:20 Cytuj

Kupię mieszkanie 2 pokojowe, bezpośrednio. Piętro wyższe niż 1. Nie od strony ulicy Giełdowej.

Kontakt: wozki38@wp.pl

Krzysztof H.

23.01.10 12:56 Cytuj

przenisiony

Asia B. (21.01.10 16:16):
Witam wszystkich i dziękuję za przyjęcie mnie na forum w poczet mieszkańców :)

Planuję zakup mieszkania w etapie II.
Mieszkanie mieści się na parterze i przynależy do niego taras.
Mam jednak wątpliwości odnośnie harmonogramu wpłat. Zgodnie z wzorem umowy przedwstępnej 100 % ma zostać wpłacone przed podpisaniem aktu notarialnego przeniesienia własności.
Problem w tym, że zgodnie z umową przedwstępną deweloper ma termin na podpisanie aktu do 30.09.2011 r. Przez prawie rok sytuacja finansowa dewelopera może diametralnie się zmienić - stąd moje obawy.
Z umowy wynika nadto, iż rachunek, na który wpłacane są poszczególne transze jest obciążony zastawem rejestrowym Banku, który udzielił pożyczki na rzecz dewelopera.
Zaproponowałam deweloperowi rachunek powierniczy - nie dostałam jednak jeszcze odpowiedzi.
Czy ktoś z Państwa ma może jakieś sugestie albo doświadczenie w tym temacie?
Pozdrawiam
JB
Łukasz K. (21.01.10 18:00):
Rachunek powierniczy niczego nie załatwi jeśli jego umowa jest kiepsko skonstruowana - ostatni przykład tutaj:
http://szczecin.gazeta.pl/szczecin/1,97875,7468859,Mierzyn__pieniadze_przepadly__mieszkan_nie_ma.html

Jeśli miałbym wpłacić 100% i czekać tyle na ostateczny akt to już wolałbym podpisać umowę przyżeczenia zbycia mieszkania w formie aktu notarialnego z wpisaniem mojego roszczenia o wydanie lokalu do hipoteki. CAA to praktykuje, choć zawsze to kilka tys. PLN więcej wydane. Pytanie czy warto trochę więcej zapłacić i mieć spokój o te pozostałe kilkaset tys. PLN...

Poza tym lepiej nastaw się, że jednak ten akt notarialny nie będzie na czas czyli na 30.09.2011...

Pozdrawiam,
Asia B. (21.01.10 20:00):
Dziękuję bardzo za odpowiedź.
No tak... słuszna uwaga z tym rachunkiem powierniczym.
Zauważyła, że błędnie wpisałam gdyż to co miałabym podpisać z deweloperem nie jest nawet umową przedwstępną tylko umową zobowiązującą do wybudowania i przeniesienia własności lokalu.
W sumie wniosek w KW roszczenia o wydanie - też nie jest wystarczającym zabezpieczeniem w obliczu upadłości.
Też wydaje mi się, iż wbrew zapewnieniom dewelopera - podpisanie aktów ostatecznych nie nastąpi wcześniej - myślę, że dążą do wydzielenia każdego budynku w osobną działkę gruntu - a to wymaga trochę czasu...
Tak czy inaczej bardzo jeszcze raz dziękuję. Pewnie zdecyduję się na inną inwestycję, a szkoda bo fajni mieszkańcy!

Łukasz K.

27.01.10 17:07 Cytuj

Witam,

Może nieprecyzyjnie się wyraziłem. Istnieje możliwość wpisu do hipoteki zanim budynek powstanie - w razie upadłości i wejścia syndyka takie roszczenia mają pierwszeństwo w zaspokojeniu, więc są "stosunkowo" bezpieczne. Wydzielanie każdego budynku jako osobna nieruchomość nie ma u nas sensu, już to dyskutowaliśmy jako wspólnota - byłoby zbyt dużo wzajemnych służebności. Obecne "ruchy" CAA na nieruchomości są związane z wydzielaniem terenu pod pozostałe 2 planowane budynki, pod budowę których kredyt nie obciążałby już stojących budynków.

Wydaje mi się, że CAA jest stosunkowo dobrą inwestycją, ale oczywiście to moje subiektywne zdanie. A mieszkańcy oczywiście, że są tu fajni :-)

Iwona K.

10.06.10 21:58 Cytuj

Proszę o informację czy własciciele mieszkań w budynku A maja akty notarialne i jaka jest stawka opłat za metr kwadratowy i co wchodzi w jeje skład
Pozdrawiam

Anna K.

29.08.10 20:28 Cytuj

Cytuję:

"Renata F.

01.03.10 15:11

Witam,

proszę wziać pod uwagę akustyczność mieszkań, ja mieszkam już w budynku A około roku, mieszkanie jest koszmarnie akustyczne, złożylismy reklamacje w sprawie wykonania ścian podłóg, słychać wszystko, kroki sąsiadów nad głową, także po nocach.jeśli tylko nie śpia, podejrzewam, ze blok wykonano tanio, może nawet bez odpoweidniej izolacji ..byle jak, ale za to za wysoką cenę...na pewno to samo jest w bloku B, radzę przed wykończeniem zbadać wykonanie ścian i sufitow i ich zgodność z odpowiednimi normami i projektem !!!! "

Witam, jestem przed podpisaniem umowy przedwstępnej w tym tygodniu (budynek A). W odniesieniu do powyższego posta, mam uprzejmą prośbę o opinię czy faktycznie akustyka mieszkań odbiega od standardów. Cena mieszkań jest bardzo wysoka i powinna być adekwatna do jakości wykonania inwestycji. Proszę o odpowiedź, ewentualne uwagi co do budynku.
Pozdrawiam.

Treść edytowana 1 raz (ostatnio 29.08.10 20:29 przez Anna K.).

Łukasz K.

01.09.10 10:04 Cytuj

Nie wiem jakie są normy, ale moim zdaniem akustyczność mieszkań faktycznie odbiega od oczekiwań...

Aby pisać na forum musisz się zalogować.