Proces z deweloperem

Małgorzata C. Odsłony: 989

02.08.10 20:17 Cytuj

Witam,

Szukam osób, które byłyby zainteresowane wynajęciem rzeczoznawcy budowlanego i ewentualnie sprawą sądową o odszkodowanie za wady ukryte lokalu mieszkaniowego - izolacja wodna i termiczna plus fundamenty/zbrojenie budynku na niestabilnym gruncie.

W moim lokalu wystąpiły następujące wady: mokra ściana (rzekomo spowodowane ubytkiem w gąbce przy oknie!? a tak naprawdę brakiem izolacji termicznej - woda zacieka również nad klatką IV, pod moim balkonem), zamarźniety kaloryfer (brak izolacji, po wykuciu ściany okazało się że nie było izolacji, był odmrażany suszarką do włosów!? - pozostałe kaloryferty mogą również nie mieć izolacji - grozi zalaniem mieszkania), pęknięcia ścian - 3 lata budynek osiada? budynek postawiono w starym korycie wisły i prawdopodobnie zaoszczędzono na fundamencie/uzbrojeniu terenu; miałam już kilak razy poprawianę peknięcia, to samo po kilku tygodniach się pojawia) , zimno w mieszkaniu w okresie zimowym przy odkręconych kaloryferach.

dodatkowo - balkon - spoinowanie amerbloków.

Zamierzam wynąjąć rzeczonzwcę w celu sporządzenia ekspertyzy dot. izolacji ceplenej lokalu, jakości montażu okien i ich izolacji cieplenej, oceny wydajności co. itp

kontakt: czechowska_m@gazeta.pl, tel 662 106 332

BBP B.

04.08.10 13:28 Cytuj

Mam pytanie. Gdzie przy oknie powinna być gąbka? Od pracownika firmy Okter wiem, że oni montując okna izolację z pianki robili przy 3 krawędziach okna - górnej i bocznych. Dolna pozioma strona pozostawała do montażu parapetów i powinni uszczelnienie ( czyli izolację ) zrobić budowlani. I tego moim zdaniem nie ma!!!. Dlaczego tat sądzę, bo między oknem i parapetem wieje, pojawia się lód na szybach i parapet wewnętrzny jest ciągle lodowaty, a powinien się nagrzać od kaloryfera. Też myślałam o sądzie, ale ja jeszcze mam gwarancję. Nawet znalazłam rzeczoznawcę w okolicy na Stegnach służę adresem J.P.PRAXIS Krymska 5 lok.17 tel.8424855

Michal M.

05.08.10 12:32 Cytuj

Pytanie do BBP BBP:
Do kogo zgłaszasz usterki gwarancyjne? Adm czy developer?

BBP B.

06.08.10 21:11 Cytuj

Pisałam pisma do dewelopera i adm różnie. Za każdym razem nie było łatwo.

Wojtek Ż.

07.08.10 12:06 Cytuj

My jesteśmy w trakcie usuwania w ramach reklamacji zobaczymy jakie to da efekty bo usterki podobne jak u Was. Dodatkowo w ramach folkloru mamy wiatr wiejący z gniazdka elektrycznego :/ Zapowiedzieliśmy że myślimy o sprowadzeniu kamery termowizyjnej i wystąpieniu do zarządu o wydanie świadectwa energetycznego dla lokalu.

MAKi S.

07.08.10 16:23 Cytuj

Pomysł ze wspólnym rzeczoznawcą jest dobry. Jeśli dołożymy do tego temperature w pomieszczeniu WC zimą poniżej 15C, odwrócony ciag wentylacyjny, brak wentylacji na klatce schodowej (bez okien), notorycznie zalewane garaże, za małą wydajność instalacji odprowadzającej wodę z garażu i jeszcze parę "drobiazgów" to uzbiera się niezły pozew. Pytanie tylko ile nas to będzie kosztowało?
Jesteśmy teraz na urlopie, odezwiemy się pod koniec sierpnia ;-)

Wojciech S.

11.09.10 23:56 Cytuj

Prosba o pomoc...moze ktos z Panstwa ma podobny problem. Jestem nowym wlascicielem mieszkania. Niestety jedno z okien sie nie otwiera gdyz jest uszkodzone. Zglosilem do administratora i napisalem list ale ciagle mnie zlewa...grzebie sie z ta sprawa od 3 miesiecy tym czasem slyszalem ze okna sa ubezpieczone do konca roku. prosze o info

wojciechsz@hotmail.com

Pozdrawiam

Aby pisać na forum musisz się zalogować.