Umowy przedwstępne

Aleksandra B. Odsłony: 8812

05.08.11 12:40 Cytuj

Ok. 2 tygodnie temu, tylko za klimatyzacje nic nie placilam (mowili, ze jest promocja przy zakupie mieszkania do konca lipca- znizka na wykonczenie pod klucz albo klima za darmo), wiec jestem do przodu o jej koszty plus 10 000 za komorke :)

Marcin P.

05.08.11 21:36 Cytuj

no to ja jestem 25 tys do tylu:)

Aleksandra B.

06.08.11 14:17 Cytuj

Oj, po prostu jestes na zero ;)

Marcin P.

07.08.11 14:11 Cytuj

ha na zero:)

Darek S.

12.08.11 3:13 Cytuj

Beata B. (13.07.11 13:21):
Mysle, ze wypadku pierwszych budynkow 19 dzielnicy jakosc wykonania bedzie lepsza niz na Bruzdowej, bo inaczej trudno bedzie sprzedawac lokale w nastepnych planowanych budynkach.
===============
Zapewniam Państwa, że Pro Urba (lub Prourba, lub Pro-Urba) nie wyciąga jak na razie do końca wniosków z poprzednich inwestycji. Ja mieszkam w budynku przy ul Broniwoja 3, który jest kolejną zbieraniną wad i usterek tego dewelopera. Najgorsze są w częściach wspólnych. 1) wypadające szyby z balkonów - bardzo niebezpieczna sprawa. Wokół naszego budynku od 3 lat zamknięte jest z tego powodu patio. Wypadło już ponad 10 szyb. Wprawdzie PU wymienia je na bieżąco (2-3 mc od wypadnięcia..) ale nie naprawiono tego definitywnie i wypadają ciągle kolejne!!!. Na szczęście do tej pory nikogo nie poraniły ale w każdej chwili mogą i co wtedy? Boimy się wychodzić na balkony a na patio to już mowy nie ma. Podobno takie zabudowy montują w nowej Dzielnicy. Proszę mnie poprawić jeśli się mylę. 2) przeciekające stropy w garażach. Szczególnie w zimę jest to przykre, bo kapie zasolona i brudna woda z dziurawych stropów na dachy samochodów, trwale je uszkadzając przez wżery! 3) brak odpowiednich spadków podłogi w garażach. Woda stoi wszędzie tylko nie zlatuje do kratki ściekowej (nota bene) jednej na całej dużej kondygnacji bo tak było taniej... (w projekcie było odwodnienie liniowe ale potem je zmieniono na tansze .. i teraz mamy problem. Wynajmujemy człowieka, który w zimę przegarnia nam wodę z całego garazu w tą jedną kratkę bo nie ma innego wyjscia. PU nie widzi problemu... 4) kolejną poważną wadą stwierdzoną przez dyplomowanego inspektora budowlanego są niewłaściwie spadki na dachu, co powoduje zaleganie wody a w konsekwencji za jakiś czas moze uszkodzić izolacje i doprowadzić do przecieków. 5) są jeszcze inne usterki...

Na szczeście wady w garażu i wady dachu pozwalają nam jakoś jeszcze mieszkać. Ludzie z innych nieruchomości, którzy są już zalewani po deszczach muszą na gwałt dokonywać napraw, co bije po ich kieszeni. My ten problem mamy przed sobą o ile nasz deweloper firma Prourba nie naprawi nam tego jak powinna.

Z naprawionymi usterkami mieszkało by się lepiej. Na pewno taniej, bo nie muslibysmy płacić duzych pieniedzy za naprawy i inne sprawy sądowe do których zostalismy zmuszeni przez zaistniałą sytuacje i brak działań PU. Mamy jednak nadzieje, że PU mając na względzie dobro nasze i swoich przyszłych klientów 19 Dzielnicy zmieni na lepsze swoje dotychczasowe podejście wobec nas.
Jesli kogoś interesują nasze tematy to Zarząd i cała Wspólnota chętne porozmawia z każdym i powie więcej.

A tak w ogóle u nas mieszka się ogólnie dobrze. Głownie za sprawą fajnych ludzi, którzy tworzą naszą Wspólnotę. Byłby jeszcze lepiej gdyby nie te wady, do których deweloper nie chce na razie do konca uznać za swoje błędy.

Członkowie naszej Wspólnoty mają jeszcze nadzieję, ze uda nam się wyjść z naszej sytuacji na prostą a firma PU naprawi to co jest do naprawienia.

Darek S.

12.08.11 3:20 Cytuj

Mimo wszystko, życzę wszystkim jak najlepiej :)

Ewa K.

20.08.11 10:00 Cytuj

Panie Darku, czy wykonawcą też był Budimex?

Darek S.

20.08.11 10:14 Cytuj

Ewa K. (20.08.11 10:00):
Panie Darku, czy wykonawcą też był Budimex?
Były rózne firmy...

Konrad D.

27.08.11 23:26 Cytuj

Witam Panstwa,

cegiełka z mojej strony. Niestety nie sposób się nie zgodzić z Darkiem. Stare powiedzenie mówi, że jeśli coś nie będzie zrobione dobrze od początku to już nigdy takim nie będzie. Tak niestety jest z inwestycja Pro Urba przy Broniwoja. Tak jak opisał Darek - problemy nie tylko dotyczą przestrzeni prywatnych (mieszkań) lecz także wspólnych. Naprawy wykonywane - po ciężkiej batalii ze strony Wspólnoty - niby załatwiają sprawę lecz nie wygląda to ładnie (łatana posadzka w garażu prezentuje się znacznie gorzej niż pokryta łatanymi pęknięciami - a blok nie jest wiekowy).
Dlatego sugerowałbym Wszystkim zamierzającym zakupić lokal od tego dewelopera aby wyostrzyli zmysły, zwracali uwagę na szczegóły nie tylko swojego lokalu ale także całości inwestycji.
W przypadku inwestycji Pro Urba nie jest to pytanie o istnienie usterek ale o ich ilość i powagę.Byćmoże w obecnych realiach warto rozważyć poważniejszą firmę ?

Aleksandra K.

18.10.11 23:22 Cytuj

Ktoś z Państwa sie zastanawiał czy kupić miejsce w garażu. Sama mam zamiar korzystać z metra, ale trzeba pamiętać, że osiedle będzie osiedlem otwartym, a tuż obok powstanie kilka dużych biurowców. Przy samym metrze ProUrba postawi wieżowiec. Jak myślicie gdzie będą parkować pracownicy tych biur? W jednym z budynków stojącym obok ronda Daszyńskiego opłata za wynajęcie miejsca w parkingu podziemnym wynosi 500 zł. Nie wspominając o naszych właścicielach lokali użytkowych na parterze. Może być krucho z miejscami parkingowymi pod domem:-(

Aby pisać na forum musisz się zalogować.